Huis bouwen of kopen?

Droom je al even van je eigen stek? De keuze tussen bouwen of kopen is heel persoonlijk. Naast je budget, hangt veel af van je eigen voorkeur. RTA Construct maakt voor jou de vergelijking.

 

Een bestaande woning kopen

Wanneer je een huis koopt, weet je waar je aan te verwachten. Je koopt een eindproduct waarvan je weet wanneer het beschikbaar is. Geen vertragingen tijdens het bouwproces dus! Ook op vlak van budget, is een bestaande woning kopen geen verrassing. Veel hangt natuurlijk af van de staat van de woonst. De btw-kosten mag je alleszins laten vallen bij een bestaande woning!

 

Je kan echter niet volledig kiezen hoe je droomwoning eruit ziet. What you see is what you get, en daar moet je tevreden mee zijn. Al is dat misschien niet volledig waar: bij een bestaande woonst bots je misschien tegen gebreken die je voor de aankoop niet zag. Daarom loop je vaak vlugger tegen onderhoudskosten dan bij een nieuwe woning.

 

Een woning bouwen

Wie bouwt, zet een huis dat volledig aan zijn of haar wensen voldoet. Zelf bouwen is daarom de ultieme vrijheid. Bovendien kan je op heel wat manieren slim besparen op je bouwproject. Omdat je een nieuw huis zet, ben je ook nog eens vrij van onderhouds- en herstellingskosten tijdens de eerste jaren. En bovenal, is bouwen een slimme investering. Vastgoed neemt namelijk toe in waarde!

 

Uiteraard is ook hier een keerzijde van de medaille. Kosten kunnen namelijk hoog oplopen wanneer je je plan niet kunt lezen en daarom slecht inschat. Bovendien ben je btw-plichtig bij de bouw van een nieuw huis. Verwacht je terloops aan kosten die je niet zag aankomen, en ook je vrije tijd wordt snel opgeslorpt. Gelukkig bestaat er iets als sleutel-op-de-deurwoningen, waarbij een professional zich ontfermt over je droomhuis.

 

Ondersteuning nodig in de juiste keuze? Contacteer ons en wij staan klaar met advies!

 

 

Comments ( 0 )