Bouwen in 2021? Hier moet je rekening mee houden

Een nieuw jaar, dat gaat gepaard met goede voornemens. Is één daarvan bouwen of verbouwen in 2021? Dan heb je leuke vooruitzichten met misschién wat kopzorgen. RTA Construct informeert je graag waar je dit jaar best rekening mee houdt.

 

BEN verplicht voor nieuwbouw

BEN staat voor bijna-energieneutraal wonen en wordt de standaard vanaf dit jaar. BEN-woningen verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Energie die nodig is, is groene energie. Heb je onvoldoende hernieuwbare energiebronnen? Dan geldt voor jou een E-peil van 10% strenger.

 

Nieuw maximum E-peil

Heb je nog geen bouwaanvraag ingediend voor je nieuwbouw? Dan geldt het nieuwe maximale E-peil van E30. Wie vorig jaar een aanvraag indiende, moet zich houden aan een E-peil van E35. Het E-peil zakt dus in vergelijking met vorig jaar. Als je E-peil toch hoger is dan het maximum dat hoort bij het jaar waarin je je aanvraag indiende, krijg je een boete.

 

Ga je dit jaar verbouwen? Dan daalt het E-peil van 70 naar 60. Dit is geen drastische wijziging gezien de meeste renovaties onder de E60 landen.

 

Premie voor dakisolatie

Je woning moet in 2021 dus energiezuiniger zijn. Gelukkig stimuleert de regering isolaties om je woning energiezuinig te maken. Bovendien weert een goede isolatie je tegen koude winters en hete zomers. De dakisolatiepremie bestond al even en blijft ook in 2021 gelden. Doe-het-zelvers krijgen enkel een premie als je de isolatie laat plaatsen door een aannemer. Gelukkig ben je bij RTA Construct dan aan het juiste adres!

 

Nieuwe subsidie voor zonnepanelen

De terugdraaiende teller voor zonnepanelen verdwijnt dit jaar. Dat betekent dat je opgewekte energie niet meer aftrekt van de energie die je consumeert. Een digitale meter vervangt de analoge, terugdraaiende variant. De regering compenseert dit met een mooie investeringspremie voor wie vanaf dit jaar zonnepanelen installeert. Die premie bedraagt maximum 1500 euro indien je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Eén ervan is de zonnepanelen laten plaatsen door een aannemer.

 

Je merkt meteen; wie bouwt in 2021, gaat beter bewust om met energie. Uiteraard zijn dit slechts enkele zaken waar je mee krijgt te maken tijdens je bouwproces. Advies nodig van een deskundige? Dan ben je bij RTA Construct aan het juiste adres. Ons voornemen voor 2021: de betrouwbare aannemer blijven die écht naar je luistert. Neem gerust contact op

Comments ( 0 )