Hoe blijf ik binnen budget als ik ga bouwen? 4 handige tips!

Hoe blijf ik binnen budget als ik ga bouwen? 4 handige tips!

Wanneer je in een bouwavontuur stapt, is het vooraf niet altijd even duidelijk welke plannen je kan uitvoeren voor een bepaald budget. Het gebeurt dan ook vaak dat mensen hun woondroom moeten bijsturen wanneer ze het totale kostenplaatje bekijken. Toch is het absoluut mogelijk om op een voordelige en toch kwalitatieve manier een nieuwbouwwoning te bouwen. Bezin eer je begint is hierbij de boodschap! Zo vermijd je teleurstellingen achteraf. Deze handige tips helpen je alvast op weg.

 

 

1. De perfecte bouwgrond kiezen

 

Het ligt voor de hand dat de locatie van een bouwgrond sterk van invloed is op de prijs. Zo is een grond in de stad vaak veel duurder en in een landelijke omgeving. Overweeg de voor- en nadelen van een bepaalde locatie en besef dat je tijdens deze eerste fase al heel wat geld kan uitsparen. Bekijk zeker ook de oriëntatie van je bouwgrond, de kwaliteit, de stabiliteit en de bouwvoorschriften, want al deze zaken zijn van invloed op kosten die je in een later stadium nog zal moeten maken.

 

 

2. Het type woning

 

De bouwstijl die je kiest bepaalt voor een groot deel hoeveel geld je uiteindelijk zal gaan uitgeven. Door compact te bouwen zal je uiteraard een boel besparen, maar als je graag wat ruimer woont kunnen de materiaalkeuze en de afwerking bijvoorbeeld de doorslag geven. Bepaal alles daarom in nauw overleg met je architect. Weet bijvoorbeeld dat een woning met veel hoekje en nissen duurder zal uitvallen dan wanneer er gewerkt wordt met rechte lijnen. Ook dakkapellen en grote welfsels kunnen de kosten flink de hoogte injagen, net zoals atypische ramen. Denk ook na of je een inpandige garage of kelder nodig hebt, misschien zijn een carport en kruipkelder in jouw geval wel voldoende. Tot slot is het belangrijk diverse bouwmaterialen zoals gevelstenen, dakpannen en binnenafwerking met elkaar te vergelijken. Stem je uitgaven af in orde van belangrijkheid.

 

 

3. Duurzame bouwtechnieken

 

Duurzame bouwtechnieken zitten in de lift en zijn ook erg interessant voor je portemonnee, denk hierbij aan zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler. Ze vergen op korte termijn een investering, maar verdienen zichzelf terug door wat je op langere termijn uitspaart. De energieprestatie van je woning is een zeer belangrijke factor in je totale kostenberekening.

Toch kan je ook door slim te bouwen al heel wat uitsparen. Door ruimtes die vaak verwarmd worden bijvoorbeeld bij elkaar in de buurt te zetten en door zowel het dak als de muren optimaal te isoleren.

 

 

4. Ga op zoek naar premies

 

Wie slim en energiezuinig bouwt, kan ook nu nog heel wat premies verkrijgen van de overheid. Bekijk zeker eens de website van de Vlaamse overheid, waar je een overzicht vindt van de huidige premies voor nieuwbouw. https://www.vlaanderen.be/premies-voor-nieuwbouw

Deze tips helpen je alvast aardig op weg, maar let op, er zijn nog heel wat kosten die bij een eerste inschatting vaak over het hoofd worden gezien. Denk bijvoorbeeld aan het ereloon van je architect, de btw, de EPB-bepaling, de aansluiting van nutsvoorzieningen en de veiligheidscoördinatie. Bouwen is geen eenvoudige opdracht, maar het eindresultaat maakt het meer dan de moeite waard! Of ontdek onze redenen om te kiezen voor sleutel-op-de-deur, en laat je ontzorgen tijdens je bouw.

 

RTA Construct begeleidt je doorheen jouw bouwproject. Contacteer ons voor meer informatie over onze diensten!  

Comments ( 0 )