Wanneer je gaat bouwen, doe je dit met de bedoeling om er jarenlang van te kunnen genieten. Je doet het dan ook best zo duurzaam mogelijk. En dat in beide betekenissen van het woord. Duurzaam bouwen doe je door rekening te houden met de mens: hoe leef je zo comfortabel en zo lang mogelijk in je huis? En door rekening te houden met het milieu: hoe doe ik dit op een milieuvriendelijke manier, zodat mijn woning zolang mogelijk voldoet aan de snel veranderende regelgeving. Duurzaam bouwen start al vanaf de ruwbouwfase van je bouwproject.
28 november 2022
Zeker nu de energieprijzen alle kanten opgaan is het een hot topic, maar je bouwschil duurzaam opbouwen is ook slim met het oog op je eigen comfort. Wanneer je bouwschil optimaal is opgebouwd, is je binnenklimaat gezonder en stabieler.
Onder de noemer ‘bouwschil’ vallen de gevel, het dak en de vloeren van je woning. Gemiddeld gaat er zo’n 26% van de warmte in een woning verloren via de muren, 26% via het dak en 15% via de vloer. (Bron: Vlaamse Overheid). Om energiezuinig te bouwen, moet je dus starten bij de basis: de ruwbouw. Het doel is om zo weinig mogelijk energie - en dus warmte - te verspillen en zo veel mogelijk beschikbare warmte te benutten, zodat je woning energiezuinig of zelfs energieneutraal wordt.
Terwijl je nieuwe technieken en installaties achteraf nog makkelijk kan integreren, moet de basis vanaf de start goed zijn. Het is belangrijk dat de bouwschil luchtdicht en goed geïsoleerd is. De juiste bouwtechnieken toepassen en slim isoleren is dus de boodschap! Dit alles verhoogt bovendien de marktwaarde van je woning.
Kiezen voor technisch veilige bouwmaterialen die gezond zijn en die het milieu zo weinig mogelijk belasten in nog een belangrijk element van duurzaam ruwbouwen. Denk hierbij aan bouwmaterialen met een Europees CE-label. Bakstenen moeten voldoende druksterkte hebben, isolatie een bepaalde waarde. Maar dat maakt ze nog niet altijd duurzaam. Er zijn hiervoor nog diverse ecolabels zoals EU Flower en FSC.
Gebruik bovendien niet meer bouwmaterialen dan nodig. Te dikke funderingen, vloeren of binnenmuren bieden geen meerwaarde aan de duurzaamheid of energiezuinigheid van je woning. Zo ga je verspilling tegen en bespaar je kosten.
Je huidige en toekomstige behoeften kunnen van elkaar verschillen. Misschien woon je eerst als koppel in je nieuwbouw, daarna met kinderen en nog later enkel op de benedenverdieping. Denk hier vanaf de start goed over na en pas de plannen voor je ruwbouw hierop aan. Zorg ervoor dat bepaalde ruimtes flexibel zijn in gebruik of dat ze makkelijk kunnen worden aangepast. Zo zorg je ervoor dat je achteraf met minder grote kosten zit om de aanpassingen uit te voeren.
Wij denken graag met je mee om jouw woning al vanaf de ruwbouwfase zo duurzaam mogelijk te maken. Heb je vragen? Contacteer ons vrijblijvend!