Wat zijn EPB-eisen?
Als je gaat bouwen, grondig verbouwen of renoveren, moet je woning voldoen aan specifieke energie-eisen. De energieprestatieregelgeving (EPB) legt normen vast voor zowel energieprestaties als het binnenklimaat. Concreet betekent dit dat er verplichtingen zijn rond het S-peil, het E-peil, het aandeel hernieuwbare energie, de kwaliteit van het binnenklimaat en de toegepaste technieken.
Geen aardgas meer bij nieuwbouwwoningen
De overstap van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen voor het verwarmen van woningen en kantoorgebouwen is al enkele jaren aan de gang.
Sinds 2022 is de plaatsing van een nieuwe stookolieketel niet langer toegestaan, behalve in bestaande gebouwen zonder aansluiting op het aardgasnet. Vanaf 2025 worden de regels verder verstrengd en is ook aardgas verboden in nieuwbouwwoningen. Wat je vanaf 1 januari 2025 wél nog mag installeren in nieuwbouwwoningen:
- Warmtepomp
- Warmtenet
- Biomassaketel
- Elektrische verwarming
Hybride warmtepomp bij ingrijpende energetische renovaties
Bij verwarmingssystemen die water als afgiftemedium gebruiken, moet het rendement minimaal 130% bedragen. Dit betekent dat een ketel altijd moet gecombineerd worden met een warmtepomp. Hierdoor is het bij nieuwbouwwoningen en ingrijpende energetische renovaties (IER) niet langer mogelijk om uitsluitend op fossiele brandstoffen te verwarmen. Om aan de vereiste rendementseisen te voldoen, is minstens een hybride warmtepomp nodig, waarbij een ketel en een warmtepomp worden gecombineerd.
Minimumaandeel hernieuwbare energie
Vanaf 2025 is een gasaansluiting bij nieuwbouw niet langer toegestaan bij aanvragen voor een bouwvergunning. Dit komt omdat fossielvrij verwarmen de nieuwe norm wordt en de focus ligt op hernieuwbare energie uit eigen productie, zoals zonneboilers en zonnepanelen.
Nieuwbouwwoningen moeten minimaal 15 kWh/m² aan hernieuwbare energie opwekken, terwijl niet-residentiële eenheden aan minstens 20 kWh/m² moeten voldoen. Er is een alternatief: participatie. Wie hiervoor kiest, moet het algemene eisenniveau behalen, aangevuld met 10 kWh/m². Hier is een combinatie van participatie en zonne-energie mogelijk.
Bouwprojecten die niet voldoen aan het vereiste minimumaandeel hernieuwbare energie krijgen strengere E-peilnormen. Het maximale E-peil wordt dan E26 in plaats van E30, een verstrenging van 15%.
Voor wie gelden deze EPB-eisen?
Deze wijzigingen zijn van toepassing op vergunningsaanvragen vanaf 1 januari 2025 en gelden zowel voor woongebouwen als niet-residentiële gebouwen. Voor bestaande gebouwen blijven de regels anders, aangezien de nieuwe EPB-eisen uitsluitend van toepassing zijn op nieuwbouw.
Heb je een bestaande woning of gebouw? Dan mag je nog steeds een gasketel plaatsen. Is je woning nog niet aangesloten op het aardgasnet? Dan kan je nog een aansluiting aanvragen, maar in 2025 liggen de aansluitkosten hoger. Vroeger was deze kost beperkt tot 250 euro.
Toch raden we aan om je woning klaar te maken voor de toekomst en te overwegen of een warmtepompinstallatie een slimme keuze is. Ons team van experten staat klaar om je hierbij te helpen!
Schakel RTA in voor al je vragen over de nieuwe EPB-eisen!
Heb je vragen over de nieuwe EPB-eisen van 2025 en de verplichtingen waaraan je moet voldoen? We staan klaar om je te helpen en voorzien je graag van deskundig advies!