Ventilatie als basis voor een gezonde woning

Het belang van ventileren wordt de laatste weken heel vaak aangehaald in het coronanieuws. Wanneer je gaat bouwen of renoveren is het uiterst belangrijk dat er voldoende zuurstof naar binnen komt en dat er voldoende vuile binnenlucht kan worden afgevoerd uit de woning. Een kwalitatief ventilatiesysteem is hierbij aangewezen, want gezonde binnenlucht is niet enkel belangrijk voor jezelf, maar ook voor de duurzaamheid van je woning. Twee vliegen in één klap dus!

14 december 2021

Ventileren houdt je gezond

Je spreekt niet enkel over luchtvervuiling wanneer het gaat over grote fabrieken of drukke verkeersassen. Ook binnen in huis kan er sprake zijn van luchtvervuiling. En een slecht binnenklimaat is nefast voor je gezondheid. Dat is niet alleen zo omwille van corona. Denk bijvoorbeeld ook aan CO-vergiftiging, een stille moordenaar in huis. Wanneer je een verouderde verwarmingsinstallatie laat werken in een onvoldoende geventileerde omgeving, loop je een erg groot risico.

Daarnaast veroorzaakt vuile lucht binnenshuis (in combinatie met slechte ventilatie) irritaties aan ogen en luchtwegen, vermoeidheid en concentratiestoornissen, hoofdpijn en duizeligheid. Het kan nog verder gaan dan dat en invloed hebben op je nachtrust en zelfs de ontwikkeling van longaandoeningen, hart- en vaatziekten of zelfs kanker tot gevolg hebben.

Ventileren houdt je woning gezond

Vervuilde lucht in huis bestaat uit fijn stof, CO2, vluchtige organische stoffen (denk aan luchtverfrisser) en vocht. Het is vooral dat laatste dat erg veel schade kan toebrengen aan je woning. Doordat lucht te weinig circuleert, gaat vocht zich opstapelen en wordt ook schimmelvorming in de hand gewerkt. Een ventilatiesysteem houdt de vochtbalans in je woning op peil en zorgt telkens opnieuw voor zuivere lucht in huis, zodat schimmels geen kans krijgen.  

Optimale ventilatie met Systeem D

Vroeger werden woningen enkel op een "natuurlijke" manier verlucht, langs spleten en kieren, dit noemt met een Systeem A ventilatie. In een nieuwbouwwoning wordt dit overgenomen door een (gedeeltelijk) mechanisch ventilatiesysteem. Hier spreek je over Systeem C of Systeem D ventilatie. (Systeem B wordt door de hoge kost niet meer toegepast.).Een systeem C ventilatie zuigt vuile en vochtige lucht af, terwijl verse lucht binnenkomt via ventilatieroosters boven de ramen.

De meest optimale ventilatie is Systeem D. Dit systeem gaat nog een stapje verder: ook de aanvoer van verse lucht gebeurt hier mechanisch, waardoor een gezond, aangenaam en energiezuinig klimaat ontstaat in je woning. Bij RTA werken we om die redenen steeds met de Systeem D ventilatie. Een gezonde investering, die en positieve invloed heeft op je energiefactuur! 

Plan je een nieuwbouw of renovatie, dan vertellen we ja graag meer over onze ventilatievoorzieningen en hun kostenplaatje. Maak hier een afspraak.